Isadora på utsidan
av Hélène Eriksson

Författaren Hélène Eriksson är född och uppvuxen i Stockholm, men bor sedan drygt trettio år tillbaka i det underbara Järvsö tillsammans med man och familj, de fyra "ungarna" är vuxna och utflugna sedan länge men bor på lagom gångavstånd med sina familjer.
Hon har under många år arbetat i skolans värld som fritidspedagog, lärare och elevhandledare.

Hélène debuterade som författare 2022 med två barnböcker. Hon skriver ur barnens perspektiv, oftast om det där som kan kännas lite jobbigt. De där känslorna som skaver inombords. Det där som inte alltid är så lätt att prata om. Men också om fin vänskap som skapar tryggheten att våga. Modet att våga berätta om hur det verkligen känns. Att få bekräftat att man inte är ensam i sin situation. Att inget av det man känner någonsin får förringas.

Isadora på utsidan blir Hélènes tredje bok.
En dag förändras hela Isadoras liv. Att pappa måste bo i fängelse gör att Isadora blir både arg, besviken och ledsen. Det gör till och med så att Isadora börjar ljuga i skolan. Sedan dyker Theodor upp. Kommer han att avslöja Isadoras "ljug"?

Det finns en stor förhoppning om att boken om Isadora kan göra skillnad. Att den trots sitt svåra tema kan ge hopp, tröst och framtidstro, för de barn som är drabbade men också för att öppna upp till fina samtal som kan öka omgivningens förståelse och hjälpa till att bryta stigmatiseringen i samhället.
Det är så lätt att som barn tro att man är helt ensam med sina känslor och tankar kring det som har hänt. Att de vuxna lyssnar på barnets historia och verkligen ser varje enskilt barn är så viktigt och värdefullt. Det kan göra stor skillnad för ett barns mående, möjligheter och utveckling just nu, men även i framtiden.
Inget barn ska behöva känna skam eller skuld över hur eller varför en förälder/anhörig blivit frihetsberövad.
Isadora på utsidan är en fiktiv berättelse.
Boken bygger på research inom ämnet samt delvis genom barns egna berättelser kring känslor, reflektioner, tankar och upplevelser om hur det är att ha en förälder som bor i fängelse.

Trots att det är ett svårt tema önskar Hélène givetvis att boken om Isadora främst ska ge en insiktsfull och värdefull lässtund.