Sjukt kär i dig
av Helena Unée

Västerbottensförfattare bryter ny mark – skriver barn- och ungdomsböcker om narkolepsi

I samband med Pandemrixvaccinationen 2009 insjuknade många barn, unga och vuxna i den sällsynta, kroniska sjukdomen narkolepsi. Ett av dessa barn var sonen till västerbottensförfattaren Helena Unée.

Sonen var fem år gammal när han blev sjuk och Helena hade aldrig hört talas om narkolepsi. Hon blev snart varse att det fanns väldigt lite information om sjukdomen. När hon ville låna en barnbok om narkolepsi för att kunna förklara sjukdomen för sina barn, så fanns det ingen sådan bok i hela Sverige. Det var då idén föddes om att skriva en skönlitterär bok med tema narkolepsi.

"Vi måste tala om det annorlunda och det svåra", säger Helena. "Jag vill skapa böcker som kan hjälpa till att öppna upp för samtal om sällsynta diagnoser. Den dagen man tvingas ta emot en kronisk diagnos behöver information finnas tillgänglig. Inte enbart till vuxna utan kanske i synnerhet till barn och ungdomar. De behöver få svar på sina frågor och funderingar på ett enkelt och pedagogiskt vis."

2021 debuterade Helena med barnboken "Skolspöket och magister Snark" vilken nyligen även översatts till engelska. Efter det har ett flertal ytterligare fristående böcker om huvudkaraktärerna Calle och Stina getts ut.

I dagarna släpps ungdomsboken "Sjukt kär i dig" som är en samtida berättelse om vänskap, tvivel och kärlek. Helena beskriver "Skolspöket och magister Snark" och "Sjukt kär i dig" som vilka barn- och ungdomsböcker som helst men där ämnet narkolepsi är invävt.

"Mina barnböcker är spännande sagoberättelser där vi får följa tredjeklassarna Stina och Calle på äventyr", förklarar Helena. "Det är viktigt att det inte blir för tungt och svårt. Barn och ungdomar ska kunna känna igen sig i miljöer och karaktärer samtidigt som de nästan omedvetet lär sig något nytt. Jag tror att det är ett bra sätt för dem att ta till sig information kring ett svårt och främmande ämne", menar Helena.

Helena Unée, född 1979, är en svensk författare från Västerbotten. Hon är utbildad specialpedagog och driver eget företag inom specialpedagogik och skrivande.

Helena skriver för barn, ungdomar och vuxna. 2021 debuterade hon med barnboken "Skolspöket och magister Snark" och har därefter utkommit med ytterligare fem barnböcker och en thriller. "Sjukt kär i dig" är hennes första ungdomsbok.

"Skolspöket och magister Snark" finns som E-bok och ljudbok utgiven på Saga Egmont förlag. Den finns även som bilderbok utgiven på Ditt Bokförlag. Även den översatta versionen med titel "The school ghost and Mister Snore" finns utgiven som E-bok på Ditt Bokförlag.

"Sjukt kär i dig" kommer som E-bok och ljudbok, utgiven av Ditt Bokförlag.

Böckerna finns på streamingtjänster såsom Storytel, Bookbeat och Nextory. De finns även i nätbokhandeln.